top of page
Writer's pictureŠtefan Pilc

Ryža - chlieb náš každodenný

Updated: Apr 10, 2022

Zo všetkých obilnín je ryža najmenej výživná. A my, milovníci železa, takmer dennodenne konzumujeme v snahe prijímať dostatočné množstvo komplexných sacharidov práve tú na živiny najchudobnejšiu zo všetkých - bielu, rafinovanú ryžu. Nepochybne bude veľmi prínosné povedať si o ryži, jej druhoch a benefitoch jej konzumácie čosi viac.

Ryža

Ryža je najviac pestovaná obilnina na Zemi a medzi kulturistami a fitness nadšencami si ako zdroj komplexných sacharidov drží prvenstvo pred ovsom vo forme vločiek. Ryža pritom obsahuje 2-3 krát menej bielkovín ako ovos. Takmer všetky sacharidy, ktoré obsahuje, sú vo forme škrobu. Je ľahko stráviteľná, nenafukuje, neobsahuje lepok a vyvoláva pocit sýtosti. Biela ryža, pripravená na kúsku oleja, osolená, s jogurtom a jablkami je ideálna po problémoch s hnačkou.

Nemala by však tvoriť základ fitness stravovania, pretože jej chýbajú mnohé vitamíny a minerály, čím môže spôsobiť ich chronický nedostatok - hlavne v prípade vítamínu B1 a železa.

Napraviť nedostatok vitamínu B1 vie kombinácia s olejnatými orechmi alebo strukovinami a málo železa vie vyriešiť kombinácia s čerstvým ovocím alebo zeleninou bohatou na vitamín C. Vitamín C zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov, takže doplniť ku akejkoľvek kombinácii s ryžou citrónovú šťavu, je veľmi prospešný zvyk.


Ryžový proteín je chudobný na lyzín a tryptofán podobne ako kukurica. V kombinácii so šošovicou alebo fazuľou vytvára hodnotný aminokyselinový profil. Obohatiť ju možno aj s bielkovinami z kravského alebo sójového mlieka. Najlepšou voľbou je celozrnná alebo predvarená (parboiled) ryža, ktorá obsahuje významnejšie množstvá vitamínu B1,B2,B6, niacínu a vitamínu E oproti bielej, ktorá ich má veľmi málo.


Celozrnná ryža spomaľuje vďaka svojej vláknine vstrebávanie žlčových kyselín v črevách, čím pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Nízky obsah proteínov a zásaditý účinok sa dá využiť na zníženie kyseliny močovej v krvi - pomáha predchádzať dne a artritíde. Je bohatšia na vitamíny a minerálne látky, nelepí sa a je príjemne chrumkavá.


Jazmínová ryža


Táto thajská ryža vhodná do diét je aromatická a má stredne dlhé zrná bronzového sfarbenia. Je však veľmi lepkavá.

PRÍPRAVA: Na 1 šálku ryže potrebujeme 2,5 šálky osolenej vody. Varíme ju 10 minút, následne ju ďalších 10 minút necháme stáť.

Basmati ryža


Je veľmi podobná Jazmínovej ryži, no je sypká a nelepí sa. Má dlhé zrná a jemne orieškovú vôňu. Je tiež ľahko stráviteľná a hodí sa na diéty.

PRÍPRAVA: Na 1 šálku ryže potrebujeme 2,5 šálky osolenej vody. Varíme ju po dobu 18 minút.

Parboiled ryža


Táto ryža sa pripravuje technológiou, ktorú vyvinuli v USA. Je teda čiastočne rafinovaná, ale zachováva si väčšinu minerálnych látok a vitamínov. Surová je žltkastej farby a po uvarení sa mení na bielu. Je trochu tvrdšia než ostatné druhy ryže a nelepí sa.

PRÍPRAVA: Na 1 sáčok ryže (120g) potrebujeme 1 liter slanej vody. Po uvarení prebytočnú vodu vylejeme.

Nishiki ryža


Pochádza z Japonska, má krátke guľaté zrná a používa sa do sushi. Po pridaní octu a cukru sa mení na extra lepkavú hmotu.

PRÍPRAVA: Na 1 šálku nishiki ryže potrebujeme 4 šálky vody.

Carnaroli ryža


Je to krátkozrnný biely bacuľatý druh ryže pochádzajúcej z Talianska. Výrazne vstrebáva tekutiny, preto sa hodí na prípravu rizota.

PRÍPRAVA: Na 1 šálku ryže potrebujeme 2 šálky slanej vody. Varí sa 12 minút.

Ryža troch farieb


Pozostáva z 3 druhov - parboiled, červenej a z indiánskej ryže. Veľmi chutná je nasladko, ak ju podusíme spolu s medom a kúskami citrónu. Dozdobíme čerstvou mätou.

PRÍPRAVA: Na 1 šálku ryže potrebujeme 2,5 šálky slanej vody.

Môj tip - Ryža naturál


Táto prírodná ryža nie je nijako upravovaná, preto je na prípravu náročnejšia, ale obsahuje viac vitamínov, minerálov a vlákniny ako ostatné druhy.

PRÍPRAVA: Opláchneme ju v studenej vode a na 2 – 3 hodiny ju namočíme do čistej vody. Potom vodu zlejeme, zalejeme ju čistou vodou a varíme ju na miernom ohni po dobu 25 minút. Netreba ju miešať. Ak sa z nej voda vyvarí, dolievame vriacu vodu, aby sa nezastavil proces varenia. Na 1 šálku ryže potrebujeme 3 šálky osolenej vody.

Ryžu nájdeme v jedálničku takmer každého z nás. Nie je však jedinou možnosťou ako telu zabezpečiť dostatok komplexných sacharidov. Oveľa hodnotnejšie by bolo priblížiť si aj iné druhy obilnín, na ktoré by sme nemali zabúdať nielen kvôli tomu, akému športu sa venujeme, ale aj z dôvodu udržania si pevného zdravia. Preto si nezabudnite prečítaťaj ďalšie články v našom blogu.

 


18 views0 comments

Comments


bottom of page