top of page

Prečo zaradiť strukoviny do jedálničku?

Updated: Apr 10, 2022

Pri dodržaní pomeru 3 diely obilnín a jeden diel strukoviny, správnom namáčaní a varení, získate základ pre energeticky vyvážené jedlo, ktoré je zdrojom komplexných bielkovín, sacharidov, vitamínov skupiny B (okrem B12), železa, zinku a vlákniny. Keď sa o nich dozviete viac, odpoviete si sami.


Fazuľa - potrava pre kožu

Má omladzovacie a vitalizujúce účinky aj vďaka kyseline pantoténovej, ktorej obsahuje dvakrát viac ako mäso. Pôsobí odvodňujúco, posilňuje srdce a krvný obeh. Pôsobí proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi podobne ako ostatné strukoviny.


Vďaka vysokej biologickej hodnote a vysokému obsahu bielkovín je zaujímavá aj pre fitness nadšencov. Má nedostatok metionínu tak ako ostatné strukoviny, ale prebytok lyzínu, preto sa vhodne kombinuje s obilninami. Ideálna kombinácia je s ryžou alebo kukuricou, ale aj so sezamom a slnečnicovými semienkami. Poznáme veľa druhov fazule. Vo všeobecnosti však platí, že čím je fazuľa tmavšia, tým má výraznejšiu chuť a stráviteľnejšie proteíny!

Je dobrým zdrojom vitamínu B1, B2 a B6 a taktiež vápnika, fosforu, horčíka, zinku, železa a draslíka.

Šošovica - potrava pre krv

Má vysoký obsah bielkovín. Práve preto môže byť spoločne s fazuľou schopnou náhradou mäsitých jedál. Obsahuje aj veľa sacharidov, čo znamená, že po jej konzumácii sa rýchlo dostaví pocit sýtosti. Pri redukčných diétach sa zíde jej nízky, takmer žiadny obsah tuku a schopnosť odvodňovať organizmus.

Telu zabezpečuje plynulý prísun glukózy do krvi a buniek. Šošovica je tiež bohatá na foláty, vlákninu, železo, horčík, zinok, draslík, meď a vitamíny B1 a B6.

Hrach - potrava pre srdce

Má všetko, čo si vyžaduje potrava podporujúca zdravie srdca a neobsahuje tuk ani sodík. Je tiež významnou strukovinou pre športovcov a tých, ktorí sa snažia vybudovať si svalnatú postavu. Okrem vysokého obsahu bielkovín stimuluje rast svalovej hmoty, pomáha posilňovať nervy a zabezpečuje duševnú sviežosť.

Zelený hrášok obsahuje veľa provitamínu A, železa, zinku, kyseliny listovej, horčíka, vitamínu E a vitamínov skupiny B. Čerstvý obsahuje takmer toľko vitamínu C ako citrón.

Sója - potrava pre reprodukčnú sústavu

Jediná dokáže plnohodnotne nahradiť živočíšne bielkoviny.

V rovnakej hmotnosti obsahujú sójové bôby viac bielkovín a železa ako mäso, oveľa viac vápnika ako mlieko a viac vitamínov B1, B2 a B6 ako vajcia a to všetko bez cholesterolu. Navyše je bohatá na kvalitné oleje a tuky s obsahom lecitínu a vitamínu E.

Obsahuje však aj fytolátky, ktoré sa v tele správajú ako ženské pohlavné hormóny, preto by to s ich konzumáciou nemali preháňať hlavne muži. Vytvára bohužiaľ 3x viac kyseliny močovej ako mäso. Konzumácia s mierou má však mnoho pozitív. Početné výskumy potvrdzujú, že má zásluhu na lepšom zdraví reprodukčnej sústavy a na nižšom výskyte rakoviny prsníkov a prostaty. Sójový izoflavón je totiž schopný potláčať enzýmy potrebné pre vznik a rozmnožovanie rakovinových buniek Ženy v menopauze by ju ale mali mať na jedálnom lístku častejšie, pretože s pribúdajúcim vekom im klesá hladina estrogénov, čo spôsobuje nepríjemné príznaky menopauzy.


Cícer - potrava pre artérie

Vďaka svojmu obsahu ma významné terapeutické vlastnosti a je liekom takmer na všetko. Pomáha znižovať cholesterol podobne ako sója, predchádza zápche a posilňuje nervovú sústavu.

Je tiež bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15, provitamínu A a vitamínu C a E, aj keď len v malom množstve.

Zo všetkých strukovín najmenej nafukuje. Semená cícera obsahujú výnimočne veľa bielkovín a vlákniny a hodí sa k hrachu a sóji. Cícer neobsahuje lepok. Z minerálnych látok je veľmi dôležitý draslík, ktorý pozitívne vplýva na činnosť srdca a znižuje krvný tlak a tiež zinok, ktorého má viac ako mäso.

Kladne sa hodnotí aj zastúpenie fosforu, vápnika, železa a horčíka, ktoré pomáhajú pri odstraňovaní psychickej únavy. Cícer prečisťuje organizmus, pomáha pri bolestiach žalúdka a tiež pri alergiách.


 

Rozsiahle terapeutické vlastnosti strukovín, ich pozitívny vplyv na naše zdravie a ich bohatý obsah vitamínov a minerálnych látok hovorí jednoznačne - strukoviny by mali mať svoje miesto aj vo Vašom jedálničku.


7 views0 comments

Comments


bottom of page